A western lovaglás eredete:

A spanyol telepesek a meggazdagodás reményében meghódították a mai Egyesült Államok dél-nyugati részét. A kontitnens végtelen távolságait azonban úgy tűnt, hogy csupán lovakkal lehet legyőzni.

Kalifornia akkoriban olyan spanyol kolónia volt, mely 150-200 évig a világtól elszigetelten létezett. Az egykor a hódítókkal érkezett lovak - a szarvasmarhákhoz hasonlóan- teljesen szabadon éltek, s ők alkották a vadon élő musztáng ménesek állományát. A telepesek a legjobb lovakat befogták és betörték. Ez a vidék és életforma szükségessé tette a lovaglást. A spanyolok a tehenészek lovas hagyományait is ápolták. A kaliforniai zabla és a western nyereg a spanyol zablákból és nyergekből alakult ki.

A lovaglás új irányzatainak kifejlődésében fontos szerepet játszott az észak- és kelet-európai telepesek előrenyonulása Amerika keleti részéről. Megkezdődött az "aranyláz" korszaka. A spanyol telepeseket a mai Texas, Új Mexikó, Arizona és Kalifornia területéről Mexikóba üldözték. A 19. századtól mintegy 30 évig a nagyszabású jószágterelések formálták a nyugat történetét, melyek a mai western lovaglási stílus kialakulásában is nagy szerepet játszottak.

Két lovaglási mód alakult ki ebben az időszakban: a kaliforniai és a texasi stílus.

A kaliforniai stílust, a nagy, szabad területeken dolgozó tehenészek  alakították ki, akik a hagyományt követve, meggyőződésből voltak lovasok. Elődeik Spanyolországban bikaviadalokon vettek részt, melynek technikájából átvették azokat az elemeket, melyeket a marhákkal való munka során alkalmazni tudtak. Számukra ménesekkel dolgozni generációk óta megszokott dolog volt. Lovuk a legértékesebb tulajdonuk volt.

A texasi stílus szintén a spanyol lovagló hagyományokon alapul, ám elsősorban a marhahajtás gyakorlati részének követelményeit tartotta szem előtt. A nagy marhahajtások a legendás Chislholm-ösvényen folytak. A marhacsordák tulajdonosai otthontalan férfiakat fogadtak fel, akik néhány dollárért vállalták a megpróbáltatásokat. Vad lovakat fogtak be, néhány hét alatt képezték ki őket, s már akkor belovagoltnak számítottak, ha embert tűrtek meg a hátukon. Ezeket a lovakat az út végén eladták. A texasi farmokon dolgozó lovast- eredetileg idénymunkást- a sors változtatta lovassá. Számára a marhák őrzése volt a legfontosabb, s ennek kiváló eszköze a ló.

Összegezve tehát a kaliforniai stílust szinte minden külső befolyás nélkül egészen a 20. századig ápolták és fejlesztették. A mai napig a kaliforniai hatás jellemzi Kalifornia, Oregon és Nevada államok lovaglási stílusát. A texasi stílus a mai Texas környékén kialakult spanyol-mexikói lovaglási mód, melyre hatással volt az angol lovaglási mód. A stílusfajták keveredése figyelhető meg Washington, Montana, Idaho, Wyoming és Utah területén...

                   

 A filmekből már biztosan ismerős az a jelenet, mikor a cowboy lelő két banditát, aztán felpattan foltos lovára és elvágtat a naplementébe... A western stílus laza, független és vagány. A cowboyok hozzá voltak szokva a kemény életmódhoz, és a lovaik is. Tehát a western lovaglás nem olyan szép és fegyelmezett, mint angol ellenfele. Viszont annál inkább látványos, gyors és szabad. Az igazi cowboy elengedhetetlen felszerelése:

---> kalap:  

A western kalap nélkül elég nehéz elképzelni egy cowboyt. A kalap védte a fejet, hogy a meleg nyugaton ne ártson meg a nap, marhaterelés közben. Erre szolgál a nagy karimája is. A kalap valamilyen állat bőréből készül. pl. : bivalybőr, krokodilbőr és hasonlók. Ráadásul kényelmes viselet! 

---> chaps:

A chapset, a nadrágra lehet erősíteni. Szintén bőrből készült. Arra szolgál, hogy a farmernadrág ne dörzsölje ki, a nyerget. Szegecsekkel, rojtokkal díszítették, szintén alapviselet a cowboyoknál.

---> felső ruházat:

Régen, mikor még nyugaton igazi, vérbeli cowboyok éltek, a felsőruházat egyet jelentett egy koszos, kiizzadt, hónapok óta nem mosott inggel, hanyagul begombolva. Ma már azért gyártanak, minőségi mellényeket, pulcsikat, és ingeket is.

---> öv:

A cowboy öv szíja bőrből készül. És rendszerint egy hatalmas csat díszíti. Ezen a csaton, mindenféle motívum megtalálható: bikakoponya, lófej, sas, sólyom, felirat, motor, zászló és még sorolhatnám.

---> díszek:

Általában a saját kezűleg készített ékszereket, főleg a karkötőket részesítik előnyben. Ezek szépen megmunkált, természetes anyagból készülnek. Legtöbbjük lószőrből, hisz az mindig kéznél volt... De vannak szegecselhető díszek, amiket a ruhára erősítettek fel.

---> táskák:

Ha hosszabb útra indult a cowboy, valamibe tennie kellet, az élelmet, a kulacsot, és azt a pár fityinget, amit magával vitt. Erre volt jó a nyeregtáska. Az összes felszereléshez hasonlóan ez is mesterien megmunkált bőrből készül.

---> fegyverek:

A cowboy előkapta pisztolyát, és lepuffantotta a rosszfiúkat. A pisztolynak kicsinek, kézhez állónak kellett lennie. Még a chapsben is elfért, ahonnan könnyen kikaphatta a cowboy ha veszély fenyegette.

---> csizma:

A csizmának nagy sarka volt és hegyes orra. A lábszár közepéig ért. Bőrből készült. ( Ez nem újdonság). Kényelmes viseletet nyújtott és még mutatós is volt. Általában motívumokat hímeztek rá.

--->sarkantyú:

A csizmára szerelik fel. Ezzel biztatják a lovakat, ha nagyon lelassulnának. De, nem az a célja, hogy fájdalmat okozzunk a lónak, és belevágjuk az oldalába. Csak finoman ösztönözzük vele.


 

 

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Melyik versenyszámban indulnál a legszívesebben?
Reining
Barrel Racing
Cutting
Trail
Pole Bending
Diavetítő
Naptár