HALTER
                                                                           
 

A Halter verseny olyan kategória, ahol a lovakat a testfelépítésük alapján bírálják el.

 

Ezen osztály célja az hogy megőrizze a Quarter Horse fajta típusát azzal, hogy a lovak értékelésének az alapja a fajta ideálhoz való hasonlóság, mely ideál a fajtajelleg, az egyensúly, az izmoltság, testfelépítés és a nemi jelleg legjobb kombinációja.

 

A Halter kategóriában bemutatott ideális Quarter Horse ló a következő tulajdonságokkal rendelkezik:  az összbenyomást tekintve, finom vonzó fej, finom nyakillesztés, jó arányokkal rendelkező kondicionált nyak; hosszú, dőlt lapockák; mély mellkas, rövid hát; erős  jó kötésű ágyék; hosszú csípő és far; jól körülhatárolt és izmolt térdek, lábszárak, és mellkas; ezen tulajdonságok egyenes szabályos végtagokkal és hibátlan patákkal párosulnak.

 

Egy ló kiválasztásánál a legfontosabb szempont annak testfelépítése, külleme. Annak ellenre, hogy néhány év felkészítéssel és versenygyakorlattal javítható a küllemi megjelenés, a válogatás célja mindenkor a legjobb küllemű ló kiválasztása. A küllem osztályozása a következő négy jellemző vonás objektív értékelése alapján történik: egyensúly, szerkezeti egység, izmoltság, fajta és nemi jelleg. E négy közül az egyensúly a legfontosabb, mivel a különböző testrészek szerkezeti és esztétikai egységére utal.

 
A bírálat menete:
 

A lovak egyenként a bíró felé lépnek.  A ló közeledésekor a bíró jobbra lép (a lónak balra), miközben a ló a 15 méterre lévő kúp felé üget. A kúpot elérve a ló tovább üget, balra fordul és a lovarda bal oldala mentén tovább üget. Az ügetés után a lovak egymás után sorba állnak, hogy a bíró egyenként megvizsgálhassa őket. A bíró minden lovat mindkét oldalról, elölről és hátulról is végigvizsgál.

Minden kétéves vagy idősebb ménnek két látható herével kell rendelkeznie. Minden kancát és mént a harapási rendellenességek szempontjából meg kell vizsgálni. Minden sánta, cryptorchid és harapási rendellenességgel rendelkező lovat a végleges rangsorolás előtt a lovardából el kell távolítani. A bíró a helyezés sorrendjében egymás után sorba állítja a lovakat.

Egy ló csak egy pontszerző, nyílt halter osztályban indulhat.

Ugyanazon osztályban különböző nemű állatok nem indulhatnak.

Ivartalanított kancák semmilyen kategóriában nem indulhatnak.

A következő nyílt halter kategóriák javasoltak a nemek és korcsoportok szerint:

--->Választási csikók

o       mén csikók
o       kanca csikók

---> Éves csikók

o       mén csikók
o       kanca csikók
o       heréltek

--->Kétéves csikók

o       mén csikók
o       kanca csikók
o       heréltek

--->Hároméves csikók

o       mén
o       kanca

o       heréltek

--->Négyévesek és idősebbek

o       mén
o       kanca
o       heréltek

--->Tenyészkancák

Kancák, amelyek az adott évben, vagy az azt megelőzőben érett csikót ellettek. Ezen kancák bármilyen korúak lehetnek. A tenyészkanca osztályban bemutatott lovak nem indulhatnak egyetlen fent említett osztályban sem, illetve azon kancák, amelyek a fent említett osztályokban indulnak, nem vehetnek részt a tenyészkanca osztályban.

 

A bírálatok befejeztével, mindegyik osztálygyőztes és osztálymásodik ismét felsorakozik a lovardában, olymódon, hogy a az első helyezettek az első sorba, a második helyezettek a második sorba kerülnek.

 

A bírónak a nyílt, az amatőr és az ifjúsági kategóriákban a nemeknek megfelelően GRAND CHAMPION-t (első bajnok) és RESERVE CHAMPION-t (második bajnok) kell választania.

A bíró(k) a GRAND CHAMPION mént, kancát vagy heréltet a megfelelő kategóriák első helyezettjei közül választja(k). Ha egy kategória győztes ló bármilyen okból kifolyólag nem tér vissza a lovardába, akkor az adott kategóriában második helyezett ló kerül az első helyezettek sorába és így a GRAND és RESERVE CHAMPION jelöltek közé. A kategóriában harmadik helyezett ló nem foglalhatja el az adott osztályban második helyezett ló helyét.  Minden első helyezett ló megtartja az adott osztályban kapott pontjait.

 

Amatőr és ifjúsági halter kategóriák esetében, ha egy kiállítónak két vagy több lova kerül be a GRAND CHAMPION és a RESERVE CHAMPION választásba, akkor csak egy amatőr vagy ifjúsági kiállító segédkezhet, amennyiben az eredeti kiállító abban a kategóriában lovat mutat be.

A GRAND CHAMPION és RESERVE CHAMPION Mén, Kanca vagy Herélt csak abban az esetben kerülhet be a teljesítménykönyvbe, ha az adott kategóriában legalább három induló volt.

 
 

A csoportos kategóriában csak olyan lovak mutathatók be, amelyek az adott bemutató során a saját osztályukban bemutathatók.

 

A következő kategóriák javasoltak, ha igény van csoportos halter bemutatóra, azzal a kikötéssel, hogy az itt elért eredmények nem kerülnek be a teljesítmény könyvbe: kanca és csikója; de kancánként maximum kettő, négyéves vagy fiatalabb csikó mutatható be nemre való tekintet nélkül. A kancát nem kell bemutatni; mén és csikója de ménenként maximum három, négyéves vagy fiatalabb csikó mutatható be apaállatonként nemre való tekintett nélkül. Az apamént nem kell bemutatni.

 

 

 

 
Pole bending
 

Minden versenyző nekifutással indul. Az időmérés akkor kezdődik, amikor a ló orra áthalad a startvonalon, és akkor fejeződik be, amikor a ló orra keresztül halad a célvonalon. A start-célvonalnak jól láthatónak kell lennie. Elektromos időmérőt, vagy legalább két órát kell használni. A hivatalos időnek, az elektromos időjelző által mért idő, vagy pedig 2 óra szerint mért átlagidő tekintendő.

                                         

A verseny egy 6 oszlopból álló pályán zajlik. Az oszlopoknak egymástól 6,4 méternyire kell lenniük, és az első oszlopnak is 6,4 méternyi távolságra kell lennie a startvonaltól. A talpas oszlopokat a földre kell helyezni. Magasságuk 1,8 m, a talpazat átmérője pedig nem lehet több mint 35 cm.

 

Az oszlopok sora mellett jobbról, vagy balról végig kell lovagolni a sor végéig, majd szlalomban oda-vissza meg kell kerülni az oszlopokat, majd a sor ellentétes oldalán a célvonalon át kell lovagolni. Lásd a mellékelt rajzot.

 

Minden oszlop eldöntése 5 büntetőmásodpercet von maga után.  Az a versenyző, aki nem a fent leírt módon teljesíti a pályát, kizárásra kerül. A versenyzők a pálya teljesítése során megérinthetik az oszlopokat.

 

5 büntetőmásodperc jár azért, ha a versenyzőn nincs rajta a kalapja vagy a kobakja egész idő alatt, amíg a pályán van.

 

Amennyiben az első helyen döntetlen fordul elő, a döntő résztvevőinek újra teljesíteniük kell a pályát, eredeti idejükön max. 2 másodpercen túli időn belül, különben az összevetést újra kell indítani.  Az összevetés során nem jár büntetőpont a plusz 2 másodpercen túli időért, de a végső összevetésbe beleszámít.

 

A bíró saját belátása szerint kizárhatja azt a versenyzőt, aki túl sokszor használja a pálcát, vagy más fenyítőeszközt a heveder előtt.

FOLYT. KÖV. ...

Oldalmenü
Szavazás
Melyik versenyszámban indulnál a legszívesebben?
Reining
Barrel Racing
Cutting
Trail
Pole Bending
Diavetítő
Naptár